Zasady zdrowego żywienia
Znajomość podstawowych zasad zdrowego żywienia to obowiązek każdego. Paradoksalnie program nauczania w szkołach omija ten temat szerokim łukiem, przyczyniając się tym samym do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, będących skutkiem otyłości. Jedną z podstawowych zasad jest regularność. Spożywanie posiłków pięć razy dziennie w odstępach 3-4 godzinnych przyczynia się do uregulowania metabolizmu, a tym samym zmniejszenia odkładania tkanki tłuszczowej skutkującego nadwagą a nawet otyłością. Codzienny jadłospis powinien też dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze i węglowodany w ilości kolejno 17%, 25% i 58% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Białko w większości powinno pochodzić z produktów roślinnych takich jak chude mięso, chude ryby, mleko i przetwory mleczne. Najlepiej aby źródłem tłuszczu w naszej diecie były oleje roślinne np. sojowy, rzepakowy i słonecznikowy, oraz pestki i nasiona. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi układu nerwowego i pozwalają otrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Spośród źródeł węglowodanowych na szczególną uwagę zasługują kasze, pełnoziarniste pieczywo, makarony razowe i ciemny ryż. W diecie nie powinno również zabraknąć warzyw i owoców, będących cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: