Wszystko o glutenie

Gluten to frakcja białka znajdującego się w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Z punktu widzenia technologicznego posiada on wiele korzystnych cech takich jak nadanie elastyczności i plastyczności wypiekom, oraz odpowiedniej struktury. Dzięki niemu możliwe jest zamykanie dwutlenku węgla w przestrzeniach ciasta, co umożliwia wytworzenie puszystości. Ponadto przedłuża świeżość i podnosi stopień wilgotności. Jest więc podobnie jak pod względem żywieniowym korzystnym składnikiem. Jednak są przypadki, w których gluten wymaga całkowitego wykluczenia z diety. Generalnie, zgodnie z zaleceniami WHO pierwszy kontakt z glutenem w pożywieniu mamy w 6 miesiącu życia, a dokładniej między 5 a 6. Wtedy to wprowadza się tak zwaną próbę glutenową, w której podaje się dziecku ok. 2g kaszki z mlekiem lub ze startymi warzywami i obserwuje reakcję. Jeśli brak objawów alergicznych oznacza to, że dziecko jest zdrowe i może spożywać w przyszłości produkty zbożowe. Jeśli jednak wystąpi reakcja alergiczna, może ona świadczyć o występowaniu u niemowlaka choroby trzewnej zwanej celiakią i objawiającej się właśnie nietolerancją na gluten. W celiakii stosuje się bezwzględną dietę, która wyklucza wszelkie źródła glutenu. Dostępne są produkty bezglutenowe, jednak ich ceny przewyższają tradycyjne wypieki.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: