Ryba zdrowia doda
Ryby w naszej codziennej diecie są bardzo wskazane. Dietetycy i lekarze nieustannie nawołują społeczeństwo do wprowadzenia do jadłospisów mięsa tych wartościowych tego wodnego kręgowca. Ryby są bogate w witaminy z grupy A i D, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania. Na polskich rynku, do wyboru mamy wiele gatunków: łosoś, węgorz, karp, płotka, tołpyga i wiele innych. Również sposobów przygotowania ryby jest wiele: co prawda, najzdrowsza ryba, to taka pieczona w folii w piekarniku albo na grillu z dodatkiem oleju rzepakowego oraz ryba gotowana na parze. Tradycyjne filety smażone na parze również są zdrowe i wskazane w naszej codziennej diecie. Unikać należy ryb wędzonych i tych w puszkach. Obfitują one w rtęć i szkodliwe dla ludzkiego organizmu substancje. Co prawda, na naszym rynku istnieje wiele produktów bogatych w kwasy tłuszczone, ale przewaga ryb polega na tym, że te zawierają kwasy tłuszczowe już przetworzone, które człowiek łatwiej przyswaja. Ryby są szczególnie wskazane w diecie małych dzieci. Uważać trzeba jednak na ości, które dzieci mogą połknąć, i tym samym uszkodzić albo nawet i przebić sobie ściany żołądka. Najlepiej przed podaniem dziecku ryby, sprawdzić ją i podzielić na malutkie kawałeczki. W ten sposób unikniemy ryzyka, iż zaplątała się tam jakaś ość. Ryby powinniśmy jeść minimum 2-3 razy w tygodniu, jarosze mogą sobie pozwolić nawet na codzienne spożywanie dań rybnych.