Rola składników mineralnych

W pożywieniu zawarte są składniki odżywcze, wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu. Wśród nich znajdują się składniki mineralne, niezwykle istotne dla zachowania homeostazy ogólnoustrojowej. Jednymi z najważniejszych są wapń i żelazo. Wapń jest budulcem kości, a jego niedobór w diecie może być przyczyną osteoporozy, która dotyka szczególnie kobiety, ze względu na zmiany w gospodarce hormonalnej po okresie menopauzalnym. Jego źródłem jest przede wszystkim mleko i jego przetwory, ale również sardynki, jarmuż, warzywa kapustne, fasola, brokuły i mak. Kolejnym istotnym dla zdrowia pierwiastkiem jest żelazo. Uczestniczy ono bowiem w transporcie tlenu do komórek organizmu. Żelazo wpływa te4ż na procesy krwiotwórcze, dlatego jego przewlekły niedobór skutkuje anemią. Podwyższone zapotrzebowanie na żelazo mają kobiety w okresie rozrodczym. Nie bez znaczenia jest również magnez, który wspomaga pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego. Możemy znaleźć go w nasionach, kaszy i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Ograniczeniu powinien natomiast podlegać sód, obecny w soli kuchennej i produktach z dodatkiem benzoesanu sodu. Jego nadmiar prowadzi do wystąpienia nadciśnienia, które może być niebezpieczne dla życia. Prawidłową pracę serca wspomaga natomiast potas, obecny w produktach zbożowych, ziemniakach, dyni, pomidorach i bananach.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: