Przyczyny wystąpienia wrzodów
Wrzody są coraz częściej występującym schorzeniem w populacji. Ich etiologia jest bardzo złożona, niezależnie od tego czy mówimy o wrzodach dwunastnicy czy żołądka. Jednak nadal ok. 80-90% przypadków spowodowane jest głównie przez zakażenia Helicobacter Pylori. Jest to bakteria kolonizująca przewód pokarmowy, która w wyniku zaburzeni równowagi, może przyczynić się do powstania stanu zapalnego. Umiejscawia się ona pod błoną śluzową jelita lub żołądka, wydzielając enzym ureazę, który zmienia miejscowo pH i prowadzi do powstania uszkodzeń przeradzających się we wrzody. Jest to stosunkowo bolesne chorzenie, które znacznie obniża komfort życia pacjentów. Szczególną uwagę należy zwrócić na dietę, gdyż nieprawidłowe żywienie może nasilać objawy. Dieta w chorobie wrzodowej jest lekkostrawna, z ograniczeniem produktów ostrych, drażniących mechanicznie, termicznie lub chemicznie błonę jelita i żołądka. Niewskazane jest także znaczne pobudzanie perystaltyki, dlatego w jadłospisie dąży się do obniżenia zawartości błonnika. Z tego względu zalecane są produkty pszenne, mleko i jego przetwory, gotowane i przetarte warzywa oraz owoce, chude mięso i ryby. Unika się potraw tłustych, bogatych w cukry proste, ciężkostrawnych, smażonych , pełnoziarnistych. Wskazane jest spożycie naparów ziołowych, np. z rumianku.
Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: