Prawidłowy wybór pieczywa
Stojąc w markecie przed działem pieczywa, można dostać zawrotów głowy. Ilość dostępnych produktów jest tak ogromna, że trudno jest dokonać jakiegokolwiek wyboru. Dlatego też decydujemy się zazwyczaj na jeden rodzaj, określonej firmy i pozostajemy mu wierni przez lata. Podchodząc jednak znacznie bardziej świadomie i poważnie do tematu żywienia, wybór staje się łatwiejszy. Jeśli nie towarzyszą nam żadne dolegliwości z przewodu pokarmowego, w postaci wrzodów, refluksu, czy zespołu jelita nadwrażliwego, oraz nie ma innych przeciwwskazań, powinniśmy wybierać pieczywo pełnoziarniste. Zwrócić należy jednak uwagę na skład, gdyż często ciemne zabarwienie pieczywa nie wynika z samego rodzaju mąki, ale z dodatków nadających mu brunatną barwę. Gdy już analizujemy metkę ze składem, musimy pamiętać, że im więcej dodatków konserwujących czy spulchniających, tym gorszą wartość odżywczą ono ma. Dlatego lepiej kupić chleb który szybciej się zestarzeje, niż taki, który przez kilka dni pozostanie niezmienny. Ciemne pieczywo posiada mniej kalorii niż pszenne, a dodatkowo również niższy indeks glikemicznym, co jest cenną informacją dla diabetyków. Jeśli jednak chorujemy na schorzenie wymagające diety lekkostrawnej, wskazane jest w naszym jadłospisie pieczywo pszenne. Alternatywą jest pieczywo graham które można stosować w diecie lekkostrawnej i jednocześnie ma stosunkowo niski indeks glikemiczny.
Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: