Miód, czyli słodki lek najlepiej działa
W okresie jesienno-zimowym nie trudno o przeziębienie. W tym czasie chętnie sięgamy po gorącą herbatę z cytryną i miodem. O zaletach miodu wiedzieli już nasi przodkowie. Na czym polega fenomen tego pszczelego produktu? Zaskakujące jest, że miód nie zawiera dużo witamin (niewielka ilość witaminy C i B). Jest natomiast źródłem węglowodanów prostych, są one łatwe do przyswojenia przez organizm i stanowią doskonałe źródło energii zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Acetylocholina i potas, która zawarte są w miodzie poprawiają ogólną kondycję, wspierając układ krążenia i wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Znajdująca się w miodzie inhibina ma właściwości silnie bakteriobójcze. Działa ona nawet na drobnoustroje odporne na antybiotyki. Dlatego herbata z miodem jest idealnym specyfikiem przy rozwijającej się jesiennej infekcji. Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystuje się nie tylko przy grypie, ale także w dermatologii. Zawarty w kosmetykach jest doskonałym lekiem na zmiany skórne. Kolejną zaletą tego złotego produktu jest także to, że w odróżnieniu do innych słodyczy nie psuje zębów. Zawarty w miodzie nadtlenek wodoru hamuje wzrost próchnicy. Dodatkowe atuty miodu to żelazo, cynk, wapń i magnez. Smakuje niemal każdemu: słodki aromatyczny i o unikalnym smaku. Możemy włożyć między bajki stwierdzenie, że najlepiej działają lekarstwa niesmaczne i bez wahania sięgnąć po ten smakołyk, nie tylko by leczyć, ale i zapobiegać.