Magnes w diecie

Magnes w diecie

Postęp cywilizacyjny przyczynił się do przyśpieszenia tempa życia. Coraz więcej pracujemy, coraz mniej śpimy i coraz gorzej się odżywiamy. Jemy jedzenie śmieciowe i pijemy za dużo kawy i napojów energetycznych, które na polskim rynku, robią furorę. Doprowadzamy nasze organizmy do ruiny. Medycyna jest bezradna, pomimo wielu kampanii, które uświadamiać miały nas o konsekwencjach takiego trybu życia, dalej niewiele się zmieniło. Coraz więcej ludzi narzeka na permanentne zmęczenie, bezsenność i nerwowość. Zbyt duża ludzi zażywa leki uspokajające i nasenne. Czasem, jednak, wystarczy chwila refleksji i zmiana trybu życia. Co prawda, współczesny sposób życia, wymusza na nas szybkie tempo, ale dzięki odpowiedniej diecie, możemy bardzo wspomóc nasz organizm w walce ze zmęczeniem i apatią. Zmiany należy zacząć od wprowadzenia do codziennej diety produktów bogatych w magnez. Pamiętać należy, jednak, że lekarze odradzają zażywanie chemicznych suplementów diety bogatych w ten pierwiastek. Najlepszy magnez to ten zawarty w produktach spożywczych, tj. chleb i wypieki z mąki z pełnego przemiału, gorzkie kakao, kasza gryczana, koper i natka pietruszki. Na naszym rynku, znajdziemy też wiele wód bogatych w magnez, którymi śmiało możemy zastąpić kolorowe i słodkie napoje. Aby magnez dobrze się przyswajał, ważne jest spożywanie produktów bogatych w witaminę B6: warzywa strączkowe, soja, kasza jęczmienna czy ryż brązowy.

[Głosów:1    Średnia:3/5]