Kształtowanie upodobań smakowych

Badania wykazały, że dziecko już w życiu łonowym uczy się pierwszych doznań smakowych w zależności od pokarmów spożywanych przez kobietę ciężarną. Spożywane przez matkę produkty wpływają także na kombinację smakową pokarmu kobiecego. Niemowlę już około 6 tygodnia posiada zdolność samoregulacji przyjmowania posiłków poprzez ich akceptację lub odrzucenie. Wszystkie noworodki wykazują upodobanie do smaku słodkiego, unikają natomiast smaku gorzkiego oraz w mniejszym stopniu kwaśnego. Kształtujące się upodobania smakowe noworodka wpływają na preferencje w jego późniejszym wieku. Dziecko będzie w przyszłości chętniej spożywać pokarmy o takich walorach smakowych do jakich zostało przyzwyczajone. Wprowadzanie niepożądanego gorzkiego smaku początkowo może wywoływać odrzucenie pokarmu, należy jednak spodziewać się stopniowo rosnącej akceptacji. Smak słony dla noworodka jest początkowo nieznany, dopiero wraz z dosalaniem pokarmów dziecko nabywa upodobanie do jego odczuwania. Dodatek małej ilości soli wpływa na zwiększoną akceptację smakową posiłków. Wprowadzenie pierwszych produktów stałych znacząco wpływa na rozwój odczuć smakowych u dziecka. Bardzo ważnym aspektem dla rodzica jest więc rozważne kształtowanie preferencji smakowych od pierwszych dni życia noworodka, co w przyszłości może odgrywać niebagatelną rolę.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: