Jakie witaminy w czasie ciąży?

Kobiety spodziewające się dzidziusia dobrze zdają sobie sprawę z tego, ze zdrowe odżywanie jest kluczowe, aby zapewnić zdrowie maluszkowi i sobie. Ciąża jest bardzo wyjątkowym okresem w ich życiu, dlatego to dieta warunkuje prawidłowy rozwój małego człowieka. Przyszła mama musi bardzo ostrożnie układać swój jadłospis, dbając o niezbędne składniki i witaminy. Jakie zatem witaminy są niezbędne kobiecie w ciąży? Na pierwszym miejscu uplasował się słynny już kwas foliowy, czyli witamina B9. Dlaczego witamina ta jest szczególnie ważna? Kształtuje ona układ nerwowy maluszka oraz jego rdzeń kręgowy. Powinno się go przyjmować 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciąże, a następnie przyjmować go regularnie przez kolejne 4 miesiące, a zatem łącznie przez okres 7 miesięcy. Lekarze zazwyczaj przepisują je w dawce 0.4 mg w jednej tabletce przyjmowanej raz dziennie. Inna witamina, także z grupy witamin B ma nie mniej ważne znaczenie. Mowa tutaj o witaminie B6 oraz kwasach omega-3 i omega-6, które obecnie są nie tylko jako suplementy diety, ale naturalnie występują w orzechach i rybach. A czego zdecydowanie unikać będąc w ciąży? Zdecydowanie powinno się unikać nadmiaru witaminy A w diecie, bo powodować ona może wymioty oraz silne bóle głowy. Najlepiej witaminy przyjmować w postaci naturalnej, a zatem z pokarmem. Suplementy diety to jednak dodatkowe obciążenia dla wątroby.

[Głosów:0    Średnia:0/5]