Jakie są rodzaje żółtaczki

Żółtaczka, tak jak nazwa wskazuje charakteryzuje się odkładaniem bilirubiny, czyli żółtego barwnika w skórze, białkach oczu oraz błonach śluzowych, co powoduje zażółcenie skóry oraz białek oczu i jest adekwatne do nazwy. Barwnik ten znajduje się u wszystkich ludzi i nie w występowaniu jest problem, jedynie w ilości, czyli jak bardzo przekracza normę, ponieważ, aby doszło do zażółcenia skóry musi być przekroczona norma o dwieście procent. Aby doszło do powstania żółtego barwnika musi dojść do rozpadu krwinek czerwonych. Jeżeli wątroba jest zdrowa to bez problemu radzi sobie z bilirubiną i wydala do jelit, natomiast chora wątroba nie radzi sobie i nadmiar pozostaje w organizmie. Możemy wyliczyć żółtaczkę hemolityczną, mechaniczną (zastoinową), miąższową, czynnościową i fizjologiczną żółtaczkę noworodków. Przyczyną hemolitycznej jest masowy i niekontrolowany rozpad czerwonych krwinek z którym nie jest w stanie poradzić nawet zupełnie zdrowa wątroba. Żółtaczka zastoinowa powstaje w wyniku zablokowania odpływu żółci z wątroby poprzez obecności kamieni w drogach żółciowych lub też zwężenia spowodowanego stanem zapalnym lub uciskiem. Przyczyną żółtaczki miąższowej są takie choroby wątroby, jak marskość, stłuszczenia czy zapalenie, które trwa w sposób przewlekły. Żółtaczka czynnościowa występuje rzadko i powstaje na skutek zaburzeń enzymatycznych komórek wątroby.

[Głosów:0    Średnia:0/5]