Dieta i medycyna

Dieta i medycyna

Wbrew pozorom, zdrowe odżywianie nie tylko zapewnia nam prawidłową sylwetkę i dobre samopoczucie. Z medycznego punktu widzenia, dieta bogata w białe mięso, ryby, nabiał, kasze, owoce i warzywa, a uboga w cukier, przetworzone produkty i kolorowe napoje potrafi zdziałać cuda. Przede wszystkim, prawidłowe odżywianie się bardzo korzystnie wpływa na naszą odporność. Jelita, które mają szansę na całkowite wydalanie z organizmu szkodliwych resztek przemiany materii i toksyn, odwdzięczą się nam w postaci mocnego i solidnego układu odpornościowego. Poza tym, zakwaszony organizm, do czego doprowadzamy nadużywaniem cukrów i produktów ciężkostrawnych, to organizm apatyczny, nieustannie zmęczony, podatny na infekcje i alergie. Trądzik i śniada, szara cera również powodowane są spożywaniem niewskazanych produktów spożywczych. Prawidłowy jadłospis to również gwarancja na uniknięcie nowotworu jelita grubego, cukrzycy, otyłości i chorób serca oraz układu krwionośnego. Wszelkich porad udzielą nam dietetycy i specjaliści od zdrowego odżywiania. Wskażą oni nam produkty, które jeść należy i których trzeba unikać. Konsultacje z lekarzem pomogą nam ustalić zdrowy jadłospis. Pamiętać należy również o sporcie. Bieganie, rower, siłownia czy fitness – tu wszelkie formy są dopuszczalne, bo sport dla naszego organizmu jest bardzo ważny. Jak widać, medycyna i prawidłowe odżywianie mają ze sobą bardzo wiele wspólnego.

[Głosów:1    Średnia:3/5]