Choroba pory wiosennej i jesiennej
Mówi się o niej, że jest chorobą, której objawy nasilają się szczególnie wiosną i jesienią. Dlaczego tak jest nie do końca to stwierdzono, ale chorzy podkreślają zgodnie ową prawidłowość. Co to są właściwie tzw. wrzody? Otóż są to dość duże ubytki w błonie śluzowej żołądka bądź dwunastnicy, powodujące silny ból żołądka. To, że pacjent choruje na tą chorobę może stwierdzić tylko lekarz na podstawie badania gastrologicznego. Jest to badanie inwazyjne, niezbyt przyjemne dla pacjenta, ale konieczne, by podjąć dalsze leczenie. Do żołądka wprowadza się specjalną rurkę zakończoną miniaturową kamerką, która monitoruje stan choroby. Tylko gastroskopia pozwala stwierdzić, czy rzeczywiście pacjent ma wrzody i jakie są one wielkości. Przyczyną wrzodów może być bakteria, niehigieniczny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, palenie papierosów, a nawet przyjmowanie niektórych leków. Jeśli choroba jest wywołana bakterią można ją leczyć za pomocą antybiotyków. Ważne jest jednak, by terapię przeprowadzić do końca, a nie przerywać ją, kiedy pozornie czujemy się lepiej. Koniecznie trzeba też rzucić palenie, a także zmienić dietę. Warto jeść rzeczy, które mają witaminy A, E, C. Te bowiem witaminy bardzo wspomagają gojenie się powstałych wrzodów. Warto pić siemię lniane. Jest to preparat, który w znacznym stopniu łagodzi ścianki żołądka.