Antyoksydanty w diecie

Liczba przypadków wystąpienia nowotworu, nawet u bardzo młodych ludzi rośnie z roku na rok drastycznie. Mimo iż medycyna znajduje się na bardzo wysokim stopniu, to niestety są choroby z którymi nie jesteśmy w stanie sobie poradzić. Brak skutecznego leku, czy też szczepionki sprawia, że stajemy się bezsilni. Bardzo mało mówi się jednak o prewencji nowotworów, która wbrew pozorom jest możliwa. Odpowiednie odżywianie się może bowiem zapobiec działaniu wolnych rodników i zaburzeniu stanu równowagi antyoksydacyjnej w organizmie. Antyoksydanty to związki zapobiegające reakcjom utleniania, prowadzącym do powstania reaktywnych form tlenu wspomagającym proces nowotworzenia. Znaleźć je możemy w warzywach i owocach, oliwie z oliwek, oraz co istotne, w ziołach. Do naturalnych antyoksydantów należy na przykład witamina A, E i C, których dodatek stosowany jest nie tylko do żywności, ale również do kremów przeciwzmarszczkowych. Mają one bowiem działanie naprawcze dla uszkodzonych komórek i zapobiegają ich destrukcji. Do popularnych antyoksydantów zalicza się też resweratol z czerwonego wina, oraz Gallusa epigalokatechin, którego źródłem jest zielona herbata. Na szczególną uwagę zasługują również owoce jagodowe, obfitujące w polifenole i antocyjany. Działanie prewencyjne tych związków w procesach starzenia, nowotworach i chorobach serca, zostało dowiedzione naukowo.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem: